“Mijn God, als U echt bent, help me te stoppen met deze pillen”

6 april 2020
#Dromen
#Relaties

Als ik ‘s ochtends wakker werd, was het eerste dat ik deed pillen slikken, en een joint roken om mijn dag te beginnen. Eerst was het onschuldig. Maar toen ik niet meer zonder kon, werd het beangstigend. Op gegeven moment zei ik tegen mezelf: “Mijn God, als U echt bent, help me te stoppen met deze pillen enzo, en als U dat doet, doe ik de rest van het werk.” En toen deed ik dat en ging het wat beter... maar ik deed nooit het échte werk. Ik stopte met pillen, maar ik ben nooit tot de bodem van alles gegaan. Dus toen draaide ik rond in een vicieuze cirkel, wat de meeste mensen doen.

Volgens wetenschappelijke studies heeft 10-15% van de Nederlandse bevolking een slechte geestelijke gezondheid. En wat niet bevorderlijk is, is dat kinderen onder de 18 jaar gemiddeld pas na meer dan tien jaar vanaf hun eerste symptomen, gediagnostiseerd worden. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen onder meer zijn: angst, depressiviteit, ADHD, PTSS, manische depressies en verslavingen.

"Er zijn zoveel getalenteerde mensen, en eerlijk gezegd voelt het alsof ze iets zo ontzettend kostbaars verspillen."

Het is ontzettend belangrijk om geestelijk gezond te zijn. Er zijn zoveel mensen die talenten en kansen hebben om iets te veranderen, en uiteindelijk verliezen ze het of gebruiken ze hun gaven voor egoïstische dingen. Er zijn zoveel getalenteerde mensen, en eerlijk gezegd voelt het alsof ze iets zo ontzettend kostbaars verspillen. Het is aan ons als individuen om de talenten die we hebben gekregen te gebruiken, wat het ook mag zijn, bij te dragen aan deze wereld en in levens van anderen.

Sommige dagen willen we ervoor gaan. En andere dagen hebben we het gevoel dat er niets uit onze handen komt. Dat heeft vaak met onze stemming te maken en met onze houding. Soms, als er omstandigheden zijn waarover je geen controle hebt, raak je van streek, teleurgesteld of ontmoedigd. Maar wanneer je je dóór die gevoelens heen slaat, die uiteindelijk slechts gevoelens zijn, en we kiezen ervoor om ons in te zetten op ons werk, voor onze passie of voor het vinden van wat ons motiveert, en we kiezen ervoor om gewoon hier te zijn, en we dwingen onszelf om uit bed te komen, dan ontdek je dat het leven de moeite waard is.

Voor de meeste mensen lijkt het misschien niet zo moeilijk om ‘s ochtends gewoon uit bed te komen, maar voor mij was het heel moeilijk om ’s ochtends mijn bed uit te komen. En ik weet dat er veel mensen zijn die hier ook mee worstelen. Dus ik wil ook gewoon zeggen dat je daar niet alleen in staat. Er zijn mensen die er mét jou doorheen gaan. Het leven is het waard om geleefd te worden. Geef niet op. Strek je uit om vooruit te blijven gaan. Dat is alles.

© Copyright 2021 Unravel Publishers