Welk soort reis past bij jouw gezin?

Gepubliceerd op 1 juli 2020 om 19:25

Reizen met je kids op sleeptouw, is dat een idee waar je het benauwd van krijgt, te spannend om zelfs maar te overwegen? Hoewel er geen eenduidig antwoord is, zal er een wereld aan mogelijkheden voor je opengaan als je met je kinderen op ontdekkingstocht en avontuur wilt gaan.

Reizen vergroot ons denken, ontwikkelt ons culturele inlevingsvermogen en geeft ons beter begrip van de wereld om ons heen. We reizen met onze kinderen omdat we geloven dat deze ervaringen niet alleen bijdragen aan hun sociale ontwikkeling, maar er ook voor zorgen dat zij opgroeien tot betrokken wereldburgers. We reizen ook met onze kinderen omdat het heel erg leuk is! Het is een fantastische ervaring om samen de wereld te ontdekken. We maken dingen mee en praten erover met elkaar, wat onze onderlinge band versterkt en herinneringen voor het leven oplevert.

Reizen met kinderen zorgt er ook voor dat je rustiger aan doet en dingen op een andere manier waardeert – de vragen die zij stellen waar je nooit eerder over nagedacht had, de noodzaak om ongeplande plaspauzes te maken waardoor je een nieuwe plek ontdekt, of zien hoe zij met het grootste gemak nieuwe vrienden maken in een park, ook al spreken ze niet dezelfde taal.

We zien hoe onze kinderen groeien als ze nieuwe avonturen aangaan en de uitdagingen van reizen ervaren, en we groeien zelf ook door ons aan te passen aan deze nieuwe situatie. Maar niemand gaat je vertellen dat reizen met kinderen betoverend, gemakkelijk of ontspannen is. Of je nu overweegt om voor de eerste keer met een baby in het vliegtuig te stappen of om eindelijk die geweldige roadtrip te maken met een paar opstandige tieners, nog net voordat ze het huis uit zijn, elke keer opnieuw is een reis als gezin een uitdaging.

Verschillende gezinnen hebben verschillende wensen in verschillende fases van hun leven en er zijn ontelbaar veel opties om samen te ontdekken.

Verschillende gezinnen zoeken verschillende ervaringen. Je kunt een nieuwe stad bekijken, kamperen middenin de natuur, de berg af skiën of jezelf onderdompelen in een andere taal en cultuur. Welk soort reis past bij jouw gezin?


BLIJF IN DE BUURT

Reizen gaat over de wereld ontdekken, of dat nu net over de drempel van je voordeur is of 1.000 kilometer verderop. Thuisblijven, maar net doen alsof je op vakantie bent, is heerlijk als iedereen zijn fantasie de vrije loop laat. Neem vrij van je werk, vergeet de huishoudelijke taken, leg telefoons en laptops weg en neem elke dag zoals ‘ie komt, zoals je ook zou doen als je op vakantie was. Dit is je kans om de kids mee te nemen naar dat museum waar je al zolang heen wilde, wandel over een pad waar je vaak over hebt gehoord of zoek een nieuwe plek om een ijsje te kopen.

EEN GOEDE UITVALSBASIS

Een van de vriendelijkste manieren om je kinderen bloot te stellen aan reizen is een huisje, appartement of misschien zelfs een villa boeken. Met een keuken tot je beschikking kun je zelf koken. Of, als je bankrekening het toelaat, gebruik je het huis alleen als uitvalsbasis en eet je buiten de deur. Je eigen plek hebben geeft het hele gezin ruimte om op adem te komen, en de kids hoeven zich niet de hele tijd netjes te gedragen. Voor kleintjes is er vaak speelgoed aanwezig, en meestal is er ook wifi (wat natuurlijk net ‘kapot’ zou kunnen zijn, als je dat liever hebt.)

WEES ACTIEF

Als kinderen ouder worden en aan allerlei sportieve activiteiten mee kunnen doen, is een actieve reis een fantastische samenbindende factor voor je gezin. Het gezamenlijke gevoel van overwinning als je met z’n allen bovenop die berg staat, rond het meer fietst of samen van de piste af zoeft, is als lijm voor de onderlinge relaties in je gezin. Het kost meestal aardig wat voorbereiding (en aardig wat ouderlijk geduld) om te zorgen dat iedereen veilig en blij mee kan, maar het is zeker de moeite waard.

ER TUSSENUIT(JE)

Veel steden hebben een geweldig aanbod van kindvriendelijke attracties en genoeg toegankelijke plekken om een hapje te eten. Andere steden zijn hectisch, druk en vervuild, factoren die misschien wat minder aantrekkelijk zijn voor een uitje met je kids. Maar een goed doordachte citytrip met kinderen kan ontzettend leuk zijn als je ziet hoe ze het stadsleven in zich opnemen, terwijl oudere kinderen zich uit kunnen leven op het navigeren door de stad met de metro.

STAP ACHTER HET STUUR

Urenlange autoritten met kleine kids zijn een uitdaging, maar inpakken en gaan, met alles aan boord wat je nodig hebt: goede muziek en een lading snacks voor onderweg, is een avontuur op zich. Misschien heb je wat extra tussenstops nodig – neem een berg spelletjes mee en accepteer dat de achterbank eruit ziet alsof er een bom ontploft is – maar de kinderen zullen het ultieme gevoel van vrijheid met je delen en stellen misschien zelfs leuke binnendoorweggetjes voor.

SAMEN DELEN

Reizen is een van de beste manieren om je kinderen kennis te laten maken met een grotere wereld en ze aan te moedigen om begripvol, tolerant en vriendelijk te zijn als ze anderen ontmoeten. Betrokken raken bij een vrijwilligersproject, thuis of in het buitenland, helpt en leert gezinnen om samen te werken, zich in te leven in anderen en te waarderen wat ze hebben. Zorg dat je zeker weet dat je met een betrouwbare organisatie in zee gaat.


Wat moet je allemaal weten om onvergetelijke reizen te maken met je kinderen? In Het Familie Reis Handboek van Lonely Planet lees je het allemaal. Een reisgids vol praktisch advies en inspiratie voor elk soort gezin, inclusief een overzicht van fantastische reiservaringen over de hele wereld — en hoe je deze kunt plannen en er maximaal met elkaar van kunt genieten.

 

Headerfoto: Muha / Getty Images