Liefde maakt blind. Maar dan besluit je om te trouwen... en nu kun je zien.

Gepubliceerd op 14 februari 2020 om 16:37

Misschien moet je hierom lachen. Maar niets blijkt minder waar. We leven in een maatschappij waarin één op de drie huwelijken strandt. Kinderen groeien op met de droom om te trouwen. Kleine jongens willen met hun moeder trouwen. Kleine meisjes trekken jurken aan en spelen “bruiloftje”.

Jij bent niet anders. Tegelijkertijd is daar die donkere wolk van achterdocht. Zal jij precies dezelfde fout maken als je ouders? Eindig jij net als de rest? Zal jouw droom veranderen in een nachtmerrie?

Liefde is de bron van onze hoogste hoogtepunten en diepste dieptepunten. Liefde is vreugde en blijdschap en geloof en genezing. Maar wanneer liefde faalt, is het een mes in je rug.

 

| "Als de kans op falen dan zo groot is, waarom zou je überhaupt nog trouwen?"

 

Het verhaal van de Bijbel begint en eindigt met een bruiloft. De eerste bruiloft is die van Adam en Eva. Het refrein van de schepping is: “En God zag dat het goed was”. Toch is het niet goed dat Adam alleen is. Hij was gemaakt naar het beeld van God, Adam is gemaakt om, net als God, in relatie met anderen te leven en samen te werken. Hij heeft een roeping op zijn leven en kan deze niet alleen vervullen. Adam heeft hulp nodig.

God maakt daarom, als oplossing, het huwelijk. God maakte het huwelijk voor vriendschap. Iemand die je door en door kent. Beter dan je eigen moeder. Iemand die al je tekortkomingen kent en nog steeds van je houdt. Een kameraad, je beste vriend(in).

Maar er is meer.

Ik geloof dat ieder persoon geroepen is om samen te werken met God, op zijn eigen plek, voor het welzijn van de mensheid. Adam is geroepen om over de aarde te heersen, voor haar te zorgen, te tuinieren. Iedereen heeft zo’n ‘tuinierproject’ nodig, een roeping, een gevoel van “Dit is waarom ik op aarde ben gezet. Waar ik goed in ben. Hiervoor ben ik gemaakt.”

Wat is jouw roeping? Als je deze vraag niet kunt beantwoorden, is het niet gek dat na verloop van tijd je huwelijk spaak loopt. Waarom? Omdat alle gezonde huwelijken gebouwd zijn rondom een roeping. Het huwelijk is een middel om tot een doel te komen. Het is er voor vriendschap, maar ook om samen te werken met God.

 

| "Trouw niet om gelukkig te zijn."

 

Stellen die alleen maar gericht zijn op elkaar, zijn gedoemd tot falen. Gelukkig zijn is het resultaat van een gezond huwelijk, niet de reden. Het huwelijk is voor vriendschap, voor seks, voor het stichten van een gezin, en voor het stappen in een avontuur samen met God. Om elkaar te helpen te worden hoe God je bedacht heeft. Om het beste in elkaar te zien, hoe God hem of haar heeft gemaakt, en elkaar aan te moedigen richting het einddoel.

Na het besluit om Jezus te volgen, denk ik dat de belangrijkste beslissing die je in je leven neemt je partnerkeuze is.

Die beslissing vormt je leven. Je kinderen, je familie, waar je woont, waarin je succesvol bent en waarin je faalt, je toekomst — al deze dingen hangen af van degene met wie je trouwt. Een slechte keuze kan je leven verlammen. Een goede kan een hele nieuwe wereld voor je openen. Er hangt veel van af.

De Bijbel begint met een bruiloft, maar eindigt ook met een bruiloft. Als Jezus terugkomt zal alle gebrokenheid van deze wereld hersteld worden. Alle pijn voorgoed genezen. Maar tot die tijd kunnen we niet voor altijd in een café zitten en in elkaars ogen staren. Het huwelijk zou op je roeping gebouwd moeten worden.

God maakte het huwelijk voor jou, om iets te doen. Om je werkhandschoenen aan te trekken en, hand in hand, de wereld mooier te maken.


De tekst van dit artikel komt deels uit het boek Liefdeologie. Een revolutionair boek over onder andere huwelijk, seks, romantiek, wat het betekent man of vrouw te zijn, en waar God dit allemaal voor heeft bedoeld.